Gotowaniem zajmuję się od niedawna. Jak wiadomo, potrzeba jest matką wynalazku, w takie też sposób powstał ten przepis. Potrawa jest bardzo smaczna i łatwa do zrobienia,. Przyrządzamy ją zawsze po otrzymaniu stypendium.
60 min
Składniki:
• 4 torebki ryżu (400g)
• 250g kiełbasy
• 200g gotowanego mięsa kurczaka (np. z udek)
• 4-5 średniej wielkości cebul
• po jednej dużej marchewce i pietruszce
• 150g zielonego groszku lub kukurydzy konserwowej
• odrobina wina, najlepiej białego półwytrawnego
• tłuszcz do smażenia
• koperek lub natka pietruszki
• przyprawy: sól, majeranek, papryka
Studenckie risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, drobno pokroić. Marchew i pietruszkę umyć, obrać, pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Wrzucić marchew i pietruszkę, smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż zaczną się rumienić. Następnie dodać cebulę, wymieszać, w razie potrzeby dodać trochę tłuszczu.
2.Kiełbasę pokroić w kostkę, mięso oddzielić od kości i rozdrobnić. Gdy cebula się zrumieni dodać kiełbasę, a po kilku minutach mięso. Nie dopuścić do przypalenia się żadnego ze składników.
3.Gdy mięso nabierze koloru dodać kukurydzę lub groszek, podlać winem i przyprawić do smaku. Dokładnie wymieszać, dusić jeszcze 5 minut.
4.Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłożyć na talerze, dodać przyrządzony na patelni sos, posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki, od razu podawać.
Komentarze