Studenckie curry

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka do przygotowania smaczna potrawa dla smakoszy kuchni orientalnej.'Curry studenckie" to połączenie kuchni polskiej z orientalną.

  • 30 min

Składniki:

  • - Ryż biały długi ( może być także inny gatunek ryżu , według uznania) - 1 saszetka lub 2 w zależności od wielkości porcji
    - Przyprawa curry
    - Mieszanka warzywna ok 200- 300 g ( warzywa według uznania)
    - Pieczarki 100g ( jeśli nie ma ich w mieszance )
    - Papryka słodka ( przyprawa)
    - Pieprz, sól
    - 2-3 plasterki szynki

Studenckie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy wodę na ryż. Dodajemy przyprawę - curry by zmienić kolor ryżu i aby ryż nabył orientalny aromat .
  • 2. Na patelnię nalewamy niewielką ilość oleju ( według uznania , ok 1 łyżkę ).
    Na rozgrzany olej wsypujemy mieszankę warzywną, pieczarki.
    Można także dodać pokrojone w kostki plasterki szynki.
    Przykrywamy pokrywką by lepiej się smażyły.
    Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz,słodka papryka.
    Mieszamy wszystko.
  • 3. Kiedy ryż już jest gotowy, wyjmujemy z garnka, i dodajemy do smażących się warzyw.
    Mieszamy wszystko i smażymy całość.
  • 4. Kiedy ryż się przesmaży z warzywami potrawa jest już gotowa.
    Możemy ją podawać. ;)

Porady

Dodajemy warzywa które lubimy, mamy akurat dostępne. Nie trzeba dodawać mięsa- szynki. To tylko dodatek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy