Szybka do przygotowania smaczna potrawa dla smakoszy kuchni orientalnej.'Curry studenckie" to połączenie kuchni polskiej z orientalną.
30 min
Składniki:
- Ryż biały długi ( może być także inny gatunek ryżu , według uznania) - 1 saszetka lub 2 w zależności od wielkości porcji
- Przyprawa curry
- Mieszanka warzywna ok 200- 300 g ( warzywa według uznania)
- Pieczarki 100g ( jeśli nie ma ich w mieszance )
- Papryka słodka ( przyprawa)
- Pieprz, sól
- 2-3 plasterki szynki
Studenckie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy wodę na ryż. Dodajemy przyprawę - curry by zmienić kolor ryżu i aby ryż nabył orientalny aromat .
2.Na patelnię nalewamy niewielką ilość oleju ( według uznania , ok 1 łyżkę ).
Na rozgrzany olej wsypujemy mieszankę warzywną, pieczarki.
Można także dodać pokrojone w kostki plasterki szynki.
Przykrywamy pokrywką by lepiej się smażyły.
Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz,słodka papryka.
Mieszamy wszystko.
3.Kiedy ryż już jest gotowy, wyjmujemy z garnka, i dodajemy do smażących się warzyw.
Mieszamy wszystko i smażymy całość.
4.Kiedy ryż się przesmaży z warzywami potrawa jest już gotowa.
Możemy ją podawać. ;)
Porady
Dodajemy warzywa które lubimy, mamy akurat dostępne.
Nie trzeba dodawać mięsa- szynki. To tylko dodatek.
Komentarze