Sorbet truskawkowo-arbuzowy

0 (0 ocen)

Bardzo orzeźwiający deser na upalne dni. Niezwykle prosty i szalenie smaczny! Świetna alternatywa dla lodów. Moje córeczki go uwielbiają.

Składniki:

  • ok 50 dag truskawek,
    ok 30 dag arbuza,
    łyżka miodu,
    listki mięty do dekoracji,

Sorbet truskawkowo-arbuzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, usunąć szypułki, osączyć na sicie. Z arbuza odkroić miąższ najlepeij z samego środka, najsłodszy i najbardziej czerwony, wypestkować.
    Truskawki i kawałki arbuza włożyć do blendera, dodać łyżkę miodu ( ale jeśli owoce są dojrzałe, sorbet będzie wystarczająco słodki bez miodu). Wszystko zmiksować na gładki koktajl.
    Przelać całość do dużego pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Schładzać przynajmniej 3-4 godziny. Mniej więcej co trzydzieści minut mieszać widelcem , a w ostatniej godzinie nawet częściej. Mieszanie jest bardzo ważne, zapobiega powstawaniu dużych kryształków lodu. Sorbet musi być zmrożony, ale nie może zamarznąć na kamień, więc czas mrożenia trzeba dostosować do mocy naszej zamrażarki.
    Przed podaniem wyjąć sorbet i poczekać kilkanaście minut, aż nieco się odmrozi i będzie można swobodnie go nakładać. Wyłożyć do pucharków, udekorować listkami świeżej mięty i kawałkami owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy