Sorbet owocowy

0 (0 ocen)

Świetna alternatywa dla lodów. Bardzo orzeźwiający deser na upalne dni. Niezwykle prosty i smaczny!

Składniki:

  • * ok 650 g owoców, u mnie:
    ok 350g truskawek,
    ok 100g malin,
    ok.150 g porzeczki czerwonej,
    ok. 50 g porzeczki czarnej,
    3-4 łyżeczki stewi w proszku,
    ok 50 ml gorącej wody,

Sorbet owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osączamy na sicie. Ja wszystkie owoce zmiksowałam razem, ponieważ pestki mi nie przeszkadzają, ale jeśli chcemy by nasz sorbet miała gładką konsystencję ( bez pestek) to umyte, oczyszczone maliny i porzeczki miksujemy, przecieramy przez sitko.
    Stewie rozpuszczamy w wodzie i studzimy.
    Do przetartych malin i porzeczek dodajemy truskawki, rozpuszczoną stewie, miksujemy na gładki koktajl.
    Przelewamy całość do dużego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Schładzamy przynajmniej 3-4 godziny. Mniej więcej co 40 minut mieszamy widelcem , a w ostatniej godzinie nawet częściej. Mieszanie jest bardzo ważne, zapobiega powstawaniu dużych kryształków lodu. Sorbet musi być zmrożony, ale nie może zamarznąć na kamień, więc czas mrożenia trzeba dostosować do mocy naszej zamrażarki.
    Przed podaniem wyjmujemy sorbet i czekamy kilkanaście minut, aż nieco się odmroził i można go było swobodnie nakładać. Wykładamy do pucharków, dekorujemy. Smacznego!

Porady

Do sorbetów wybieramy jak najsłodsze truskawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy