Sól grzybowa

0 (0 ocen)

Pyszna aromatyczna przyprawa idealna do sosów, zup, mięs oraz dań z kapusty.

Składniki:

  • kg soli morskiej drobnoziarnistej
    około 20 - 30 dag suszonych leśnych grzybów (najlepiej podgrzybków, maślaków)

Sól grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wybieramy duże suszone kapelusze, polecam podgrzybki i maślaki. Ważne by grzyby były dobrze wysuszone, a kapelusze kruche. Grzyby najpierw kruszymy w dłoniach następnie w moździerzu lub robocie kuchennym. Jeśli zależy nam na czasie warto użyć robota kuchennego. Do robota wsypujemy sól i wstępnie rozkruszone kapelusze. Miksujemy, aż do uzyskania sypkiej konsystencji. Tak uzyskaną przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w suchym zaciemnionym miejscu.

Porady

Im bardziej zwiększymy proporcje grzybów do ilości soli, tym bardziej ich aromat będzie wyrazisty.

Komentarze

Podobne przepisy