Śniadaniowe placki buraczkowe

  • wyświetlono: 386 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne, zdrowe placuszki. Polecam na śniadanie jeśli dbasz o zdrowie i smukłą sylwetkę. Co więcej do ich przygotowania możesz wykorzystać buraki pozostałe z gotowania barszczu czerwonego. Placki bardzo dobrze się odgrzewają. Podawaj je same lub z dodatkiem sosu np. czosnkowego.

Cukiereczek
  • 4 porcje
  • 30min

Składniki

• 4 jajka,
• 16 płaskich łyżek mąki,
• 800g gotowanych, obranych buraczków,
• DODATKOWO:
• Sól,
• Pieprz,
• Szczypta gałki muszkatołowej,
• 4 łyżeczki oleju do smażenia,

Sposób przygotowania przepisu:

Śniadaniowe placki buraczkowe

  • 11. Ugotowane buraczki ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy z nich sok (sok możemy wypić).
  • 22. Starte buraczki przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Mieszamy do połączenia.
  • 33. Placuszki smażymy na średnim ogniu na dobrze rozgrzanej patelni. Powinny być delikatnie rumiane z każdej strony.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Jajkaburakiśniadanieburakfitjem zdrowo

Komentarze

Podobne przepisy

Placki serowe

Dodane przez: Krystyna32

Placki serowe

Proste i szybkie do przygotowania...

Placki cytrynowe

Dodane przez: Jola1977-1977

Placki cytrynowe

Placki pełne aromatu cytryny sprawdzą...

Placki dyniowe

Dodane przez: Krystyna32

Placki dyniowe

Proste i szybkie do przygotowania...

PLACKI KUKURYDZIANE

Dodane przez: magdzia44448

PLACKI KUKURYDZIANE

Puszyste placki z kukurydzy - pomysł...

Placuszki batatowe

Dodane przez: edytak

Śniadaniowe placuszki z batatów

Bataty są coraz bardziej popularne...

PLACKI PO ZBÓJNICKU

Dodane przez: magdzia44448

PLACKI PO ZBÓJNICKU - PRZEPYSZNE!

Uwielbiane przez wszystkich placki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE