Śniadaniowe placki buraczkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszne, zdrowe placuszki. Polecam na śniadanie jeśli dbasz o zdrowie i smukłą sylwetkę. Co więcej do ich przygotowania możesz wykorzystać buraki pozostałe z gotowania barszczu czerwonego. Placki bardzo dobrze się odgrzewają. Podawaj je same lub z dodatkiem sosu np. czosnkowego.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 4 jajka,
    • 16 płaskich łyżek mąki,
    • 800g gotowanych, obranych buraczków,
    • DODATKOWO:
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Szczypta gałki muszkatołowej,
    • 4 łyżeczki oleju do smażenia,

Śniadaniowe placki buraczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Ugotowane buraczki ścieramy na grubych oczkach tarki. Odciskamy z nich sok (sok możemy wypić).
  • 2 2. Starte buraczki przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Mieszamy do połączenia.
  • 3 3. Placuszki smażymy na średnim ogniu na dobrze rozgrzanej patelni. Powinny być delikatnie rumiane z każdej strony.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy