Śniadanie farmera

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis na śniadanie farmera przywiozłam z Niemiec. Byłam tam podczas studiów, szlifowałam język i pracowałam. Przepis przysłała Ewa Baran

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (średnie): 4 sztuki
    - Cebule: 4 sztuki
    - słonina: 10 dekagramów
    - pieczarki: 10 sztuk
    - jajka: 4 sztuki
    - olej: 4 łyżki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

    - sałata (liście do dekoracji): 1 sztuka
    - pomidor (lub ogórek do dekoracji): 1 sztuka

Śniadanie farmera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i kroimy w plastry lub nieduże
    kawałki. Osuszamy. Pieczarki
    oczyszczamy i kroimy
    w cienkie półplasterki. Cebule
    kroimy w piórka, a słoninę
    w plasterki
  • 2. Na dużej patelni rozgrzewamy
    olej i wkładamy pokrojone
    ziemniaki. Smażymy, cały czas
    mieszając, na złocistobrązowy
    kolor. Dodajemy słoninę, pieczarki
    i cebulę. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Smażymy, aż
    słonina się wytopi.
  • 3. Jajka wbijamy do miski,
    miksujemy lub roztrzepujemy
    widelcem (można doprawić
    pieprzem i solą). Masę jajeczną
    wlewamy na patelnię i smażymy,
    aż się zetnie. Danie podajemy
    na liściach sałaty, przybrane
    cząstkami pomidora lub
    plasterkami ogórka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy