Ślonskie gumiklyjzy Eli

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Gumiklyjzy czyli kluski śląskie podaje się na niedzielny obiad razem z "modrom kapustom" i "ślonskimi roladami".

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kartofle-ziemniaki: 1.5 kilograma
    - Jajko: 1 sztuka
    - margaryna: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 1 szklanka
    - sól: 2 łyżki

Ślonskie gumiklyjzy eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać,umyć,ugotować w osolonej wodzie,odlać i przecisnąć przez praskę.Gdy ziemniaki ostygną dodać do nich jajko,margarynę,mąkę ziemniaczną i wyrobić ciasto.
  • 2. W garnku zagotować wodę z solą.Oderwać kawałek ciasta,uformować kulkę,spłaszczyć i kciukiem zrobić dziurkę.Wrzucić kluskę do wrzątku i gotować na próbę,czy się nie rozgotuje.Gdy kluska się rozgotowuje dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej do ciasta i wyrobić.
  • 3. Z ciasta formować kulki,spłaszczać i kciukiem robić wgłębienia.Wrzucić kluski do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu około 5 minut od wypłynięcia.
  • 4. Kluski najlepiej smakują z roladą wołową i sosem.Ale można też podawać z przesmażoną cebulką.Smacznego!

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Komentarze

Podobne przepisy