Śliwkowiec

0 (0 ocen)

Proste lecz przepyszne ciasto. Połączenie kruchego ciasta ze śliwkami i pianą jest strzałem w dziesiątkę. Mój mąż choć nie jest miłośnikiem słodkości - to, to ciasto zjada z wielkim apetytem

Składniki:

  • Spód:
    4 szkl mąki
    250 g margaryny
    1/2 szkl cukru
    5 żółtek

    Piana:
    7 białek
    3/4 szkl cukru waniliowego domowego
    1 kisiel ( obojętnie jaki smak - i mnie pomarańczowy)

    ok 900 g śliwek

    blacha 33x38

Śliwkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  • 2. Spód:
    margarynę wraz z mąką pokrusz na stolnicy. Dodaj resztę składników i wyrabiaj do połączenia składników.
  • 3. Ciasto wyłóż na blaszce. Piecz ok 15-20 min ( góra-dół)
  • 4. Piana:
    Białka ubij z cukrem, pod koniec ubijania dodaj kisiel.
  • 5. Śliwki umyj, osusz. Przetnij na pół i pozbądź się pestek.
  • 6. Na ciasto wyłóż śliwki - brzuszkiem do góry. Wylej na to pianę. Piecz ok 50 min w 155 stopniach (góra-dół)

Komentarze

Podobne przepisy