" Skrzydełka po diabelsku w chrupiącym sezamie "

0 (0 ocen)

  • 45 min

Odmieniona wersja klasycznych skrzydełek , która zasmakuje nie tylko wielbicielom ostrych smaków!

  • 45 min

Składniki:

  • - skrzydełka z kurczaka - 6 szt
    - sos sojowy - 1 łyżka
    - olej - 2 łyżki
    - sezam - 4 łyżki
    - imbir - 1 łyżeczka
    - papryka chili - 2 szt
    - miód - 1 łyżeczka
    - musztarda ostra - 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    - słodkie wino - 50 ml
    - sól - 1 łyżeczka

" skrzydełka po diabelsku w chrupiącym sezamie " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skrzydelka 1.
    Skrzydełka czyścimy.

    Odcinamy końce.

    Skrapiamy sosem sojowym.

    Nacieramy imbirem.

    Odstawiamy na 15 minut.

    Zalewamy winem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

    Po tym czasie odsączamy z zalewy
    ( nie wylewamy jej! ).

    Smarujemy miodem i musztardą.

    Obtaczamy w mące ziemniaczanej.

    Odstawiamy na chwilę.

    Papryki drobniutko kroimy.

    Na patelni rozgrzewamy olej.

    Podsmażamy ziarna sezamu.

    Dodajemy skrzydełka.

    Smażymy kilkanaście minut na złoty kolor.

    Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili.

    Odrobinę solimy.

    Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.

    Podajemy np. z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy