Sałatka z soczewicą i gruszką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna zdrowa, zielona, chrupiąca sałatka.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
    400 ml bulionu warzywnego
    200g zielonej fasolki
    6 małych ziemniaków
    1 ogórek zielony
    2 gruszki
    1 cytryna
    4 gałązki świeżej pietruszki
    sól
    pieprz
    płatki migdałowe
    rodzynki
    2 łyżki oleju

Sałatka z soczewicą i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej rozgrzać na patelni.
  • 2. Dodać soczewicę, krótko przesmażyć, zalać bulionem i na średnim ogniu gotować ok 20 min.
  • 3. Po ugotowaniu przelać zimną wodą,
  • 4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w lekko posolonej wodzie.
  • 5. Ogórka przekroić wzdłuż, środek wydrążyć łyżeczką i pokroić pod skosem w grubsze półplasterki.
  • 6. Gruszki umyć, pokroić w ćwiartki, wydrążyć środki, a następnie pokroić w plasterki.
  • 7. Fasolkę ugotować al dente. Wystudzić.
  • 8. Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sokiem z cytryny.
  • 9. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 10. Posypać rodzynkami, płatkami migdałów oraz posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy