Sałatka z dynią i pęczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

bardzo smaczna i sycąca sałatka

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy pęczak
    30 dag dyni
    2 garście rukoli
    10 dag pestek dyni
    tymianek
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    SOS

    5 łyżek oleju
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka octu balsamicznego
    sok z 1/2 cytryny
    1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    sól
    pieprz

Sałatka z dynią i pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę pęczak ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dynię pokroić w kostkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju przyprawiając ją do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Składniki sosu połączyć ze sobą. Kaszę, ostudzoną dynię, pestki dyni oraz rukolę przełożyć do miski. Polać sosem i dokładnie razem wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy