Sałatka Szopska

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Będąc w Bułgarii, koniecznie trzeba spróbować Sałatkę Szopską! Sałatka ta stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją:)

  • 15 min

Składniki:

  • Na 3 porcje:

    Pomidory - 2 sztuki
    papryka żółta - 1 /2 sztuki
    papryka czerwona - 1/2 sztuki
    papryka pomarańczowa 1/2 sztuki
    ser szopski - bułgarski - 150 gram
    cebula (duża) - 1 sztuka
    ogórek zielony - 1 sztuka
    ocet winny lub jabłkowy - 1 łyżeczka
    oliwa z oliwek - 2 łyżki
    pieprz - szczypta
    sól - szczypta

Sałatka szopska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy warzywa, obieramy zielonego ogórka - kroimy w grubą kostkę.
    Pomidora przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w półplasterki
    paprykę w grubą kostkę,
    Dodajemy ocet, oliwę,pieprz - mieszamy,
    Nakładamy na talerze i na każdą porcję trzemy(lub przeciskamy przez praskę) ser szopski

Porady

Ser szopski jest dostępny we wszystkich większych marketach;)

Notka redakcyjna

PPWS_04-2013

Komentarze

Podobne przepisy