Sałatka selerowa z szynką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatki warzywne są szybkie i proste w przygotowaniu, są bardzo dobre i na każdą okazje. Bardzo polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zestaw a
    składniki podstawowe z zestawu
    1/4 średniego selera
    20 dag szynki gotowanej w plastrach
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    składnik podstawowy dodatkowy
    pęczek rzodkiewek
    składniki robocze
    pół średniej czerwonej cebuli
    sól, pieprz
    1 łyżka majonezu
    1 ząbek czosnku
    dekoracja
    rzodkiewka
    rukola

Sałatka selerowa z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler obieramy,myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Gdy jest miekki wykładamy go na sitko. Plasterki szynki gotowanej kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, Cebulę kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę(łyżkę pokrojonej rzodkiewki zostawiamy do dekoracji). Do miski wkładamy pokrojone warzywa i szynkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Do drugiej miseczki wkładamy jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Sos czosnkowy dodajemy do sałatki i mieszamy. Wykładamy na talerz i dekorujemy rukolą i rzodkiewką.

Komentarze

Podobne przepisy