Sałatka fasolowa

0 (0 ocen)

Sałatka ta jest troszkę nietypowa, taka bardziej zdrowa, bez majonezu. Głównym składnikiem jest fasola, a jak wiadomo lub nie, jest ona jedną z bogatszych w białko roślin. Ponadto jest bogata w potas, wapń i fosfor.

Składniki:

  • 20 dag białej fasoli
    1 duża cebula
    oliwki
    natka pietruszki
    4 łyżki oliwy lub oleju lnianego
    2 łyżki octu /szczypta ostrej papryki
    2 jajka ugotowane na twardo
    sok z połowy cytryny
    sól.

Sałatka fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Odcedzić, schłodzić. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki, posypać solą i odstawić na 10 min. Następnie ugnieść cebulę i przepłukać na sitku. Wymieszać z posiekaną natką, oliwkami i posypać szczyptą ostrej papryki. Wymieszać z fasolą, zalać marynatą z oliwy, octu, soku z cytryny i soli. Na wierzchu poukładać plasterki jajkek ugotowanych na twardo.

Porady

więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy