Sakiewki naleśnikowe z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smakują wybornie, polecam ten przepis.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    Mąka pszenna 20 dag
    Jajka 2 szt.
    Mleko 1 szklanka
    Woda mineralna gazowana 1 szklanka
    Oliwa 1 łyżka
    Cukier 2 łyżeczki
    Sól do smaku
    Słonina do smażenia
    Składniki na farsz:
    Pieczarki 30dag
    Cebula biała 1 szt.
    Ser żółty starty 10 dag
    Makaroniki serowe
    Sól i pieprz do smaku

Sakiewki naleśnikowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie farszu:
    Pieczarki oczyścić, posiekać i podsmażyć na rumiano razem z posiekaną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Wykonanie naleśników:
    Wszystkie składniki na naleśniki stopniowo wymieszać. Rozgrzewamy patelnię, dno smarujemy kawałkiem słoniny, wlewamy odpowiednią ilość ciasta i smażymy do momentu, aż ciasto zacznie odstawać na brzegach, po czym obracamy na drugą stronę. Następnie naleśniki przestudzić, nakładać przygotowany farsz, formować sakiewki, zawiązać makaronikami serowymi i posypać startym serem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiec w temperaturze 180 stopni do rozpuszczenia się sera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy