Szybkie i sycące danie, a do tego zdrowe! Kolorowe warzywa w połączeniu z ryżem. ;)
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
300 g ryżu,
około 400 g groszku Bonduelle,
2 średnie marchewki,
większa papryka czerwona,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
suszona natka pietruszki,
curry,
szczypta pieprzu cayenne,
sól do smaku,
łyżka masła,
250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki).
Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek osączam z zalewy, paprykę i marchewkę kroję w drobną kosteczkę.
Na maśle podsmażam paprykę z marchewką - około 7 minut, co jakiś czas mieszam.
Wsypuję ryż i przyprawy - suszoną natkę pietruszki, sól, curry i pieprz cayenne. Smażę 2 minuty.
Następnie wrzucam groszek. Całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję 15 minut pod przykryciem (co jakiś czas przemieszać).
Na koniec dodaję posiekany szczypiorek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze