RYŻ Z WARZYWAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybkie i sycące danie, a do tego zdrowe! Kolorowe warzywa w połączeniu z ryżem. ;)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g ryżu,
    około 400 g groszku Bonduelle,
    2 średnie marchewki,
    większa papryka czerwona,
    2 łyżki posiekanego szczypiorku,
    suszona natka pietruszki,
    curry,
    szczypta pieprzu cayenne,
    sól do smaku,
    łyżka masła,
    250 ml bulionu warzywnego (może być z kostki).

Ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek osączam z zalewy, paprykę i marchewkę kroję w drobną kosteczkę.
    Na maśle podsmażam paprykę z marchewką - około 7 minut, co jakiś czas mieszam.
    Wsypuję ryż i przyprawy - suszoną natkę pietruszki, sól, curry i pieprz cayenne. Smażę 2 minuty.
    Następnie wrzucam groszek. Całość zalewam bulionem, zagotowuję. Gotuję 15 minut pod przykryciem (co jakiś czas przemieszać).
    Na koniec dodaję posiekany szczypiorek. W razie potrzeby doprawiam do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy