Ryż na słodko

0 (0 ocen)

  • 40 min

Połączenie ryżu, kokosu i egzotycznych owoców

  • 40 min

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego
    300 g ryżu
    50 g wiórków kokosowych
    3 łyżki cukru trzcinowego
    1 mango
    2 kiwi

Ryż na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować we wrzątku.
  • 2. Mleczko kokosowe zagotować z cukrem trzcinowym. Dodać ugotowany ryż i razem chwilę pogotować (ok. 2-3 min) cały czas mieszając. Wystudzić.
  • 3. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Wystudzić i wymieszać z wystudzonym ryżem.
  • 4. Owoce pokroić. Mango wymieszać z ryżem a kiwi ułożyć na wierzchu.

Porady

Najlepiej smakuje dobrze schłodzone w lodówce. Dobrze jest dodać kwaskowy owoc jak kiwi by całość nie byla mdła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy