Zapiekany ryż na słodko

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na zapiekany ryż z jabłkami ze słoika. To propozycja na słodką kolację lub pyszny deser. Wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g ryżu (1torebka)
    1 jajko
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka cukru
    3 czubate łyżki jabłek do szarlotki ze słoika
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    cynamon
    masło do foremek
    3 kokilki ceramiczne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki Jajko

Zapiekany ryż na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Torebkę ryżu wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 15 minut. Potem odcedzamy ryż z nadmiaru wody na sitku i jeszcze ciepły przekładamy do miski. Do ryżu dokładamy cukier, masło i jajko. Mieszamy razem i odstawiamy. Kokilki wysmarowujemy masłem i nakładamy do każdej po 2 łyżki ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy po łyżce jabłek ze słoika i dociskamy do ryżu. Na jabłka wkładamy ponownie po 2 łyżki ryżu i ugniatamy. Na ryżu rozsmarowujemy po łyżce śmietany i posypujemy cukrem pudrem. Kokilki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Zapieczony ryż z jabłkami wyjmujemy z piekarnika i podajemy najlepiej na ciepło. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Jajka Ryż Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować