Zapraszam na zapiekany ryż z jabłkami ze słoika. To propozycja na słodką kolację lub pyszny deser. Wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
100 g ryżu (1torebka)
1 jajko
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru
3 czubate łyżki jabłek do szarlotki ze słoika
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
cynamon
masło do foremek
3 kokilki ceramiczne
Zapiekany ryż na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Torebkę ryżu wkładamy do gotującej się wody i gotujemy przez 15 minut. Potem odcedzamy ryż z nadmiaru wody na sitku i jeszcze ciepły przekładamy do miski. Do ryżu dokładamy cukier, masło i jajko. Mieszamy razem i odstawiamy. Kokilki wysmarowujemy masłem i nakładamy do każdej po 2 łyżki ryżu, lekko dociskamy. Na ryż wykładamy po łyżce jabłek ze słoika i dociskamy do ryżu. Na jabłka wkładamy ponownie po 2 łyżki ryżu i ugniatamy. Na ryżu rozsmarowujemy po łyżce śmietany i posypujemy cukrem pudrem. Kokilki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Zapieczony ryż z jabłkami wyjmujemy z piekarnika i podajemy najlepiej na ciepło. Smacznego
Komentarze