Różyczki serowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

Pyszny, delikatny i przede wszystkim szybki deser dla smakoszy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    2 duże jabłka
    serek homogenizowany waniliowy
    3 łyżki cukru
    sok z połówki cytryny
    cynamon
    szklanka wody

Różyczki serowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka kroimy na połówki, wydrążamy gniazda i kroimy na cieniutkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny. Wrzucamy plasterki jabłek i gotujemy ok 2-3 minut, aż plasterki zmiękną. Odcedzamy je i studzimy. Ciasto francuskie kroimy na 6 części. Każdy pasek ciasta smarujemy serkiem i posypujemy cynamonem, na każdej połowie paska ciasta (wzdłuż) układamy plasterki jabłek, tak aby ich część ze skórką wystawała około 1cm ponad górną krawędź ciasta, plasterki powinny lekko na siebie nachodzić, posypujemy cukrem. Jabłka zakrywamy druga połową ciasta i całość zwijamy w luźne ruloniki. Gotowe różyczki układamy na blaszce (ja wolę je piec w wysmarowanej masłem formie na muffinki. Pieczemy około godziny w temp. 180C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy