Roladki z ciasta francuskiego przekąska

0 (0 ocen)

  • 30 min

Roladki z ciasta francuskiego, smakiem przypominają mini pizzę. Szybka w przygotowaniu przekąska, idealna do zimnego piwa.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki

    ciasto francuskie gotowe 1 opakowanie
    ketchup pikantny lub sos pomidorowy domowy
    ser żółty 100 g
    wędlina konserwowa wieprzowa 100 g
    jajko rozkłócone
    przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, czosnek.

    Sos pomidorowy

    pomidory z puszki 400 g
    czosnek 2 ząbki
    sól
    oliwa 1 łyżeczka
    oregano
    bazylia

Roladki z ciasta francuskiego przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję, aby je wyrównać. Całość smaruję niewielką ilością ketchupem/ sosem pomidorowym.
    Wykładam cienko pokrojone dodatki, szynkę i ser, posypuję przyprawami.
    Ciasto szerszymi bokami zwijam dość ciasno, do środka górny i dolny brzeg. Kroję na plastry o grubości 1-2 cm. Układam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko brzegi smarując jajkiem. Roladki piekę w wcześniej nagrzanym piekarniku, do 10 minut w temperaturze 250 °C.

    sos pomidorowy
    Czosnek przeciskam przez praskę, podsmażam na oliwie na średnim ogniu, mieszając nie dopuszczam do jego przypalenia, w efekcie zrobi się gorzki. Dodaję pomidory z zalewą, wcześniej rozdrobnione widelcem, dodaję przyprawy. Sos gotuję na małym ogniu do zredukowania nadmiaru płynu, do gęstej konsystencji, następnie sos miksuję blenderem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy