Roladki z ciasta francuskiego przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ciasto francuskie lekko rozwałkowuję, aby je wyrównać. Całość smaruję niewielką ilością ketchupem/ sosem pomidorowym.
Wykładam cienko pokrojone dodatki, szynkę i ser, posypuję przyprawami.
Ciasto szerszymi bokami zwijam dość ciasno, do środka górny i dolny brzeg. Kroję na plastry o grubości 1-2 cm. Układam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko brzegi smarując jajkiem. Roladki piekę w wcześniej nagrzanym piekarniku, do 10 minut w temperaturze 250 °C.
sos pomidorowy
Czosnek przeciskam przez praskę, podsmażam na oliwie na średnim ogniu, mieszając nie dopuszczam do jego przypalenia, w efekcie zrobi się gorzki. Dodaję pomidory z zalewą, wcześniej rozdrobnione widelcem, dodaję przyprawy. Sos gotuję na małym ogniu do zredukowania nadmiaru płynu, do gęstej konsystencji, następnie sos miksuję blenderem .
Komentarze