Rolada ziemniaczano-waflowa

2.5 (2 ocen)

  • 40 min

Dodatek do drugich dań, np do mięsa, podawany zamiast ziemniaków.

  • 40 min

Składniki:

  • 600 g obranych ziemniaków
    100 g białego sera w kostce
    sól
    pieprz
    1 duży kwadratowy wafel

    do panierowania:
    1 jajko
    ok. 2 łyżki mąki
    płatki owsiane lub bułka tarta


Rolada ziemniaczano-waflowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, gorące rozgnieść tłuczkiem, dodać ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz rozgnieść. Gorącą masę ziemniaczaną rozprowadzić po waflu, odczekać ok. 1-2 minuty, zawinąć w roladę. Odstawić do ostygnięcia do lodówki. Kroić w plastry.
  • 2. Plastry rolady panierować w mące, jajku, na końcu w płatkach owsianych lub bułce tartej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać jako dodatek do drugich dań, zamiast zwykłych ziemniaków.

Komentarze

Podobne przepisy