Rogaliczki rodem z Bolesławca

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kto uwielbia rogaliczki, będzie nimi zachwycony, przepis jest na gdzieś ok 65-70 sztuk.

  • 20 min

Składniki:

  • Rogaliczki rodem z Bolesławca
    ~ 125 g zimnego masła
    ~ 2 jajka
    ~ 160 ml gęstej śmietany 18%
    ~ 3 szklanki mąki pszennej
    ~ 60 g świeżych drożdży
    ~ 2 łyżki cukru
    ~ marmolada z dowolnych owoców (mogą być z dowolnego drzemu ja stosuję jagodowy, marmoladę lub z róży )

Rogaliczki rodem z bolesławca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    Zimne masło zagniatamy z mąką, dodajemy cukier, rozkruszone drożdże, śmietanę, jajka
    i całość zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta, które nie lepi się do rąk, w razie potrzeby, w trakcie zagniatania dodajemy mąkę.
    Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy dość cienko. Za pomocą talerza wycinamy z ciasta koło, które dzielimy na osiem równych trójkątów.
    Na podstawie każdego trójkąta układamy niewielką ilość marmolady i zwijamy rogaliki, sklejając brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło.
    Rogaliki układamy w na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni i pieczemy około 10 minut, aż rogaliki podrosną i się zarumienią.
    Proces powtarzamy tak długo, aż zużyjemy całe ciasto. Upieczone rogaliki przekładamy do naczynia, a gdy lekko przestygną posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy lukrem lub czekoladą.

Porady

Proces powtarzamy tak długo, aż zużyjemy całe ciasto. Upieczone rogaliki przekładamy do naczynia, a gdy lekko przestygną posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy lukrem lub czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy