Jabłka z ryżem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Zdrowe, sycące danie za niewielką cenę od lat króluje w naszej rodzinie.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    2 woreczki ryżu
    300 g cukru
    cynamon
    tłuszcz do wysmarowania dołu naczynia

Jabłka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na dużych oczkach. Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
  • 2. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Następnie układać warstwami: ryż, jabłka, posypać obficie cukrem. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ilość warstw zależy od wielkości naczynia. Na górze powinny być jabłka.
  • 3. Całość posypać cynamonem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika ok. 180 stopni. Zapiekać przez 30 minut. Podawać na ciepło lub zimno.

Porady

Dzieci uwielbiają to danie polane jogurtem owocowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy