Wczorajsze pieczywo można przemienić coś w pysznego i słodkiego. Ja proponuje pudding z pszennej bułki z truskawkami i czekoladą - świetna propozycja na szybki deser lub leniwe weekendowe śniadanie.
30 min
Składniki:
2 bułki pszenne (najlepiej lekko zeschnięte )
2 jajka
½ tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
Skórka otarta z ¼ cytryny
1 szklanka truskawek
2/3 szklanki mleka
½ szklanki śmietany 30%
1/3 szklanki cukru
1 łyżka masła
Pudding chlebowy z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Bułki kroimy w kostkę, przekładamy do wysmarowanej masłem formy. W miseczce łączymy ze sobą cukier, mleko, skórkę z cytryny, śmietanę i jajka. Przygotowaną miksturą zalewamy bułkę i odstawiamy na 15 minut aby płyn wsiąkł w bułkę.
Czekoladę drobno siekamy i posypujemy nią namoczoną bułkę. Truskawki pozbawiamy szypułek kroimy na ćwiartki i posypujemy wierzch bułki. Tak przygotowany pudding wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy go 25-35 minut.
Upieczony pudding przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, serwujemy gorący, smacznego.
Komentarze