Pudding chlebowy z truskawkami i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wczorajsze pieczywo można przemienić coś w pysznego i słodkiego. Ja proponuje pudding z pszennej bułki z truskawkami i czekoladą - świetna propozycja na szybki deser lub leniwe weekendowe śniadanie.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 bułki pszenne (najlepiej lekko zeschnięte )
    2 jajka
    ½ tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
    Skórka otarta z ¼ cytryny
    1 szklanka truskawek
    2/3 szklanki mleka
    ½ szklanki śmietany 30%
    1/3 szklanki cukru
    1 łyżka masła

Pudding chlebowy z truskawkami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Bułki kroimy w kostkę, przekładamy do wysmarowanej masłem formy. W miseczce łączymy ze sobą cukier, mleko, skórkę z cytryny, śmietanę i jajka. Przygotowaną miksturą zalewamy bułkę i odstawiamy na 15 minut aby płyn wsiąkł w bułkę.

    Czekoladę drobno siekamy i posypujemy nią namoczoną bułkę. Truskawki pozbawiamy szypułek kroimy na ćwiartki i posypujemy wierzch bułki. Tak przygotowany pudding wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy go 25-35 minut.

    Upieczony pudding przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, serwujemy gorący, smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy