Ptasie mleczko truskawkowe

0 (0 ocen)

Lekka i puszysta pianka oblana czekoladą.

Składniki:

  • - Serek homogenizowany truskawkowy 300 gram
    - Śmietana 30 % 200 gram
    - Żelatyna 2 łyżeczki
    - Woda 1/3 szklanki
    - Cukier puder 3 łyżki
    - Cukier wanilinowy 1,5 łyżeczki
    - Czekolada mleczna 1 tabliczka

Ptasie mleczko truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 1/3 szklanki zimnej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy to i odstawiamy na 5-10 minut.
  • 2. Do garnka wsypujemy cukier puder, cukier wanilinowy, wlewamy śmietanę oraz serek homogenizowany. Stawiamy go na mały ogień i podgrzewamy, ciągle mieszając. Do masy dolewamy żelatynę i gotujemy ok. 2 minut, cały czas mieszając.
  • 3. Masę przelewamy do płaskiego naczynia i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężała. Po tym czasie kroimy masę na prostokąty bądź inne wybrane kształty.
  • 4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, zdejmujemy ją z ognia i odczekujemy chwilę, aby lekko przestygła. W rozpuszczonej czekoladzie obtaczamy każdy kawałek ptasiego mleczka i odkładamy go na talerz (najlepiej wyścielony papierem do pieczenia), i wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut, aby zastygła polewa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy