Ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wprost rozpływa się w ustach

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jaja
    0,5 szklanki cukru
    1 szklanka mąki krupczatki
    1 łyżka oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka łyżek dżemu
    Masa:
    400ml wody
    2 Śnieżka light
    0,75l śmietany (do ciast lub swojskiej)
    6 łyżek cukru
    2 galaretki pomarańczowe
    12 łyżeczek żelatyny
    0,5kg truskawek

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    1. Ubić pianę z cukrem.
    2. Do żółtek dodać olej, dodać do piany. Ubijać na wysokich obrotach.
    3. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać.
    4 .Piec w temp. 180stopni.
  • 2. Po wystygnięciu posmarować biszkopt cienką warstwą dżemu.
  • 3. Masa:
    1. Śnieżkę ubić z wodą.
    2. Zwykłą śmietanę ubić z cukrem.
    3. Zrobić galaretkę wg instrukcji (wsypując galaretkę w proszku z żelatyną), ostudzić.
    4. Śnieżkę i śmietanę połączyć z galaretką, wylać na ciasto.
  • 4. Pokroić truskawki, ułożyć na masie.
  • 5. Zrobić galaretkę i zalać nią truskawki.

Porady

Masę trzeba w miarę szybko połączyć i wylać na biszkopt, ponieważ gestnieje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy