Pożywna zupa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta zupa to doskonały pomysł na szybki obiad. Jest pożywna i rozgrzewająca - w sam raz na coraz chłodniejsze wieczory. Co więcej, przygotowana jest z sezonowych warzyw. Samo zdrowie!

  • 30 min

Składniki:

  • -3/4 szklanki czerwonej soczewicy
    -garść makaronu (najlepiej sprawdzają się zacierki)
    -jedna cebula
    -ząbek czosnku
    -dwie marchewki
    -czerwona papryka
    -pół cukinii
    -kostka rosołowa
    -trzy łyżki przecieru pomidorowego
    -dwie łyżki oleju

    Przyprawy:
    -chilli, cynamon, oregano, cukier

Pożywna zupa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pożywna zupa z soczewicą 1. 1. Cebulę i paprykę kroimy w niewielką kostkę. Obraną marchew kroimy na plasterki. Cukinię (wraz ze skórką) kroimy w sporą kostkę.

    2. Na dno dużego garnka wylewamy olej. Dorzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dosypujemy łyżkę suszonego oregano. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy marchew i chwilę dusimy, a następnie dosypujemy paprykę. Przykrywamy na 3 minuty.

    3. Do warzyw dodajemy wcześniej przepłukaną na sitku soczewicę. Dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy 1,5 litrem wody. Dodajemy kostkę rosołową. Mieszamy i przykrywamy.

    4. Kiedy soczewica staje się miękka, powoli dosypujemy makaron. Dodajemy cukinię i czekamy aż lekko zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy.

    5. Zupę doprawiamy niewielką szczyptą cynamonu i cukru. Dosypujemy 1/2 łyżeczki chilli. Do smaku dodajemy pieprzu i soli.

Porady

Zupę można zabielić słodką śmietanką, dla złamania ostrości. W wersji fit, proponuję łyżkę jogurtu naturalnego dodaną do talerza z zupą. Cynamon warto dodawać do potraw zawierających pomidory i ich przetwory. Przyprawa nie będzie miała wyraźnego smaku w finalnym daniu, a jedynie cudownie podkreśli smak pomidorów.

Komentarze

Podobne przepisy