Powidła ze śliwek

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wspaniałe smarowidło do pieczywa i szklanki mleka.

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg. różnych śliwek
    1 szklanka cukru

Powidła ze śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Owoce myję , osuszam, wyjmuje pestki i kładę do rondla o grubym dnie. Mieszam i doprowadzam do zagotowania i gotuję około 2 godzin. Pozostawiam do następnego dnia. Na drugi dzień doprowadzam do zagotowania, dodaję cukier i gotuję , stale mieszając około 2 godzin , aż sok odparuje, a masa stanie się gęsta. Nakładam do słoiczków i odwracam do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy