Porzeczkowy deser z serduszkiem

0 (0 ocen)

Pyszny słodki krem przełożony kwaśną frużeliną z porzeczek czerwonych. Do tego czerwone serduszka z galaretki i zachwycona była i córka i mąż ;)

Składniki:


  • 1 galaretka truskawkowa
    350 g wrzątku
    350 g czerwonej porzeczki
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka żelatyny
    400 g śmietany 30%
    150 g mascarpone
    1 łyżeczka cukru

Porzeczkowy deser z serduszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Galaretkę rozpuścić we wrzątku, wystudzić i wlać do dużego naczynia. Odstawić do stężenia do lodówki.

    Porzeczkę wsypać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Wsypać żelatynę i wymieszać. Wystudzić.

    Śmietanę ubić z cukrem, dodać mascarpone i zmiksować.

    Z galaretki wyciąć kilka serduszek do dekoracji, resztę pokroić nożem i wrzucić do kremu, wymieszać.

    Do pucharków nakładać po łyżce kremu, następnie po łyżce porzeczek i tak na zmianę.
    Wierzch udekorować serduszkami z galaretki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy