porzeczkowy deser

0 (0 ocen)

  • 20 min

puszysty i delikatny deser niczym chmurka

  • 20 min

Składniki:

  • śmietana 30 % 2 szklanki
    sok porzeczkowy 0,5 litra
    żelatyna 4 łyżeczki
    cukier drobny 1/2 szklanki
    czerwona porzeczka

Porzeczkowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. schłodzoną śmietanę ubijam dodając cukier małymi porcjami.
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczam.
    zagotować sok porzeczkowy dodać pozostałe 2 łyżeczki żelatyny , dobrze wymieszać aby żelatyna się rozpuściła i odstawić w chłodne miejsce.
    do ubitej śmietany dodać żelatynę i wymieszać .
    foremki napełnić do połowy śmietaną i wstawić do lodówki.
    jak sok z żelatyną zacznie tężeć zmiksować tak długo aż powstanie pianka.
    piankę nakładać na śmietanę i schłodzić około 3 godziny.
    po tym czasie wyjąć z foremek i udekorować porzeczkami.

Komentarze

Podobne przepisy