Indyk ze szpinakiem i kuskusem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Danie idealne na sycący obiad.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 filet z indyka
    mrożony szpinak
    suszone pomidory
    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    cebula
    oliwa
    kuskus

Indyk ze szpinakiem i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażamy na oliwie, dodajemy czosnek i smażymy aż cała woda wyparuje, następnie wrzucamy pokrojone w paski suszone pomidory i odstawiamy.
    Fileta myjemy i kroimy w nim kieszonki w które wkładamy nasz farsz i następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy odrobiną oliwy i obkładamy pokrojoną w piórka cebulą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez maksymalnie 50 min. Podajemy z przygotowanym wg przepisu kuskusem.

Porady

Jeżeli nie ponacinamy dobrze piersi nie będzie zbyt wielu miejsc na włożenie farszu w kieszonki przez co pierś musi się dłużej piec. Niestety zbyt długo pieczona pierś z indyka staje się sucha,dlatego optymalny czas na jej pieczenie to 40-50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy