Pompom czyli krem pomidorowo - paprykowy z serem kozim i kuskusowymi pomponami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę włożyć do piekarnika, piec dopóki skórka nie ściemnieje. W międzyczasie pomidory zalać wrzątkiem, po chwili przelać zimną wodą i zdjąć skórę. Pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzany olej w garnku z grubym dnem. Smażyć do miękkości. Z upieczonej papryki również ściągnąć skórę (jest gorzka), pokroić ją i dorzucić do pomidorów. Czosnek wycisnąć i smażyć jeszcze chwilkę. Zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i gotujemy.
Teraz możemy przygotować kuskusowe kulki. Kaszkę przygotowujemy jak w przepisie na opakowaniu. Następnie mieszamy z połową sera koziego, łatwiej formować i utrzymać kształt kuli.
Zupę ściągamy z ognia, czekamy dosłownie chwilę, aż przestanie parować i "blenderujemy". Podajemy ciepłą z kulkami kuskusowymi i posypaną pokruszonym kozim serem. Posypujemy pieprzem, najlepiej prosto z młynka.
Porady
Zamiast koziego sera można użyć również pleśniowego np. Lazura.
Jeśli nie chce nam się piec papryki, równie dobrze będzie z tego pyszny krem z samych pomidorów.
Moim zdaniem, pyszna również na zimno. W lecie może być wykwintniejszą wersją chłodnika.
Komentarze