Pomidory nadziewane mięsem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatny, smaczny obiad na lato.

  • 40 min

Składniki:

  • mięso wieprzowe mielone 30 dag
    bułka czerstwa 3 dag
    masło 2 łyżki
    cebula 2 dag
    sól, pieprz
    pomidory 10
    śmietana gęsta 20 dag
    koperek

Pomidory nadziewane mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fq6ggr 1. Bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulkę pokroić i zrumienić na maśle. Do mięsa dodać bułkę, cebulkę, sól, pieprz i wyrobić na jednolitą masę. Pomidory, jednakowej wielkości, opłukać, nadciąć wierzchy tak, aby nadcięty kawałek trzymał się pomidora. Łyżeczką wydrążyć nasiona.
  • image-1wx7daq 2. Pomidory nadziać mięsem, przykryć nadciętym wieczkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • image-0ynmu2h 3. Do śmietany dodać sól do smaku i posiekany koperek. Każdy pomidor polać sosem i skropić masłem. Zapiec w bardzo gorącym piekarniku przez ok. 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy