Polenta z warzywami

0 (0 ocen)

Polenta z warzywami to dość szybkie w wykonaniu danie kuchni indyjskiej o wspaniałym aromacie przypraw.

Składniki:

  • Polenta:
    2 szkl wody
    1/2 łyżeczki soli
    8 łyżek mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka masła


    Sos warzywny:
    2 marchewki
    1/2 pora
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 szkl wody
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    1 łyżeczka kozieradki mielonej
    1/2 łyżeczki asafetydy
    2 łyżki cebulki prażonej
    imbir w kłączach

Polenta z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polenta:
    Wodę zagotować wraz z solą, a następnie wsypywać powoli mąkę ciągle mieszając i gotując na małym ogniu. Na koniec dodać masło i wymieszać, aby się rozpuściło.
    Polenta powinna mieć konsystencję gęstej owsianki.
  • 2. Sos warzywny:
    Marchewki obrać, umyć i pokroić w półplasterki, a następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowaną marchewkę odcedzić. Pora umyć i pokroić w piórka, a następnie oprószyć solą i pozostawić na 10 min, a następnie wycisnąć wodę.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Dodać kmin rzymski i chwilkę podsmażać, aby uwolnił swój aromat. Następnie dodać kozieradkę oraz asafetydę, a do tego marchewkę oraz por. Wszystko razem wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany w wodzie i dusić na małym ogniu, aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji sosu. Na koniec dodać prażoną cebulkę oraz zetrzeć na tarce kłącze imbiru, w ilości wg swojego smaku i uznania. Całość wymieszać i podusić jeszcze parę minutek.
    Gotową polentę podawać na ciepło z sosem warzywnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy