Placuszki lekko kakaowe z truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszne i szybkie w przygotowaniu. Rewelacyjnie smarują z bitą śmietaną. Mogą być fajnym pomysłem np. na słodki obiad, podwieczorek lub kolację.

Składniki:

  • Składniki: (ok. 5-6 placuszków)
    ok. 150 g mąki ( u mnie ok.100g pszennej i ok. 50 g pszennej pełnoziarnistej),
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    160 ml jogurtu naturalnego,
    1 jajko,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    1 łyżeczka kakao (typu nesquik),
    1 łyżeczka wiórek kokosowych (opcjonalnie),
    1 łyżeczka oleju + do smażenia ( ja smażę najczęstszej na kokosowym),
    kilka truskawek,

Placuszki lekko kakaowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i mieszamy.
    Jogurt miksujemy z jajkiem i cukrem na jednolitą masę, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy kakao, wiórki, olej i dalej dokładnie mieszamy.
    Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
    Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy niewielkie porcje ciasta, układamy plasterki truskawek.
    Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze.
    Najlepiej smakują na ciepło. Podajemy z bitą śmietaną, truskawkami i listkami mięty. Możemy również posypać cukrem pudrem czy starta czekoladą. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy