Placuszki dyniowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dla smakoszy nowych smaków

  • 40 min

Składniki:

  • 600g upieczonej dyni
    4 jajka
    300g jogurtu naturalnego
    2 łyżki oleju
    4 szklanki mąki pszennej
    3 łyzki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Placuszki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowa dynia 1. Około 2kg dynię pokroić i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200st i piec ok. 1 godz. do miękkości
  • upieczona dynia 2. Dynia jest upieczona jeżeli gładko wchodzi widelec.
  • obrana dynia 3. Dynię obrać i pozostawić do wystygnięcia.
  • zmiksowana dynia 4. Miksujemy blenderem na gładkie puree.
  • ciasto do smażenia 5. Do tak przygotowanej dyni dodajemy kolejno resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • smażenie 6. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na masełku z obu stron na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy