Placek na miętusach

0 (0 ocen)

Ciasto proste i zarazem bardzo pyszne

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    3/4 szklanki mąki pszennej
    5 łyżek kakao
    3/4 szklanki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    500 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%)
    3 łyżki cukru pudru
    200 g landrynek miętowych
    2 łyżki żelatyny

Placek na miętusach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na biszkopt zrobić biszkopt o wymiarach 25x36
  • 2. Do rondelka wsypać landrynki, wlać 1/2 szklanki wywaru z mięty i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia cukierków. Gęsty syrop całkowicie ostudzić
  • 3. Ubić kremówkę z cukrem pudrem, po czym wlewać powoli rozpuszczone landrynki, cały czas miksując na małych obrotach
  • 4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Po ostudzeniu dodać do masy kremowej i wymieszać
  • 5. Ciasto przekroić na pól i przełożyć kremem

Porady

Jeśli syrop wychodzi nam zbyt gęsty dodać więcej wywaru z mięty (uważając przy tym, żeby nie wyszedł zbyt rzadki)

Komentarze

Podobne przepisy