Pizzetki Aneczki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pizza w mniejszej wersji. Pychota !

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -pół kg mąki
    -70 dag drożdży
    -łyżeczka cukru
    -250 ml wody
    -1 jajko
    -pół łyżeczki soli
    -tłuszcz do wysmarowania blaszki (np margaryna, masło, olej, czy smalec)
    Na wierzch (farsz):
    -koncentrat pomidorowy
    -troszkę szynki, lub innej wędliny
    -ok 200 g pieczarek
    -1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
    -papryka
    -troszkę serka żółtego

Pizzetki aneczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie razem z cukrem, dodać ok 2 łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, sól, wbić jajko. Wyrobić ciasto tak, żeby odchodziło od dłoni. Odstawić do wyrośnięcia na ok 40-60 minut.
    Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Formować bułeczki, lekko je spłaszczać. Wykładać na nie koncentrat pomidorowy, wędlinę pokrojoną na kawałeczki, później farsz. Posypywać startym żółtym serkiem.
    Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec ok 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kontrolować czas pieczenia.
  • 2. Na wierzch (farsz):
    Pieczarki obrać, ugotować w osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzić. Odstawić do wystudzenia.
    Cebulkę podsmażyć na odrobinie oleju, dodać do niej pieczarki, paprykę, Wszystko razem chwilę smażyć.

Porady

Woda do zaczynu drożdżowego powinna być ciepła. Zaczyn szybko wyrośnie ! Farsz, czyli to, co na wierzchu możemy dobrać według własnego uznania. Niekonieczne muszą być to składniki podane przeze mnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy