Pizzerinki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Te pyszne pizzerinki bardzo dobrze smakują na ciepło jak i na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto na około 6 pizzerinek:
    2,5 szklanki mąki
    2 łyżki otrąb pszennych
    3 dag świeżych drożdży
    200 ml ciepłej wody
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru

    Dodatki:
    2 parówki
    1/4 puszki kukurydzy
    3/4 szklanki startego żółtego sera
    1 mały pomidor
    5 pieczarek

    Sos pomidorowy:
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    przeciśnięty ząbek czosnku
    łyżka przypraw (zioła prowansalskie, bazylia, oregano, lub przyprawa do pizzy)

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do momentu aż zaczną rosnąć. Gdy drożdże wyrosną mieszamy je z mąką, otrębami i solą i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką, wstawiamy do ciepłego miejsca i zostawiamy do wyrośnięcia (co najmniej 1,5h). Kiedy podwoi swoją objętość dzielimy je na 6 części i każdą część wałkujemy na wymaganą grubość.
  • 2. Wszystkie składniki sosu mieszamy i smarujemy nim pizzerinki.
  • 3. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, parówki i pomidora też kroimy. Układamy je na naszych pizzerinkach i posypujemy startym serem.
  • 4. Gotowe pizzerinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 15 minut.

Porady

Każdą pizzerinkę możemy podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy