Uwielbiam smażyć naleśniki, a moje dzieci uwielbiają je jeść, dlatego goszczą one u mnie w domu obowiązkowo co najmniej raz w tygodniu. Staram się jednak urozmaicać ich podanie, nadzienie oraz rodzaj ciasta. To efekt dzisiejszego eksperymentu.
Składniki:
Naleśniki:
• ¾ szklanki mąki,
• Łyżka kakao,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• 1 łyżka cukru,
• 2 jajka,
• Przyprawa do piernika (łyżka)
• 0,5 łyżeczki cynamonu,
• 1,5 szklanki mleka
Dodatkowo:
• 5 małych bananów lub 3 duże,
• 2 łyżki masła,
• 2 łyżki cukru,
• 2-3 serki waniliowe Danio (w zależności jak grubo będziemy smarować naleśniki)
• Biała czekolada do dekoracji ( 5 kostek)
Piernikowe naleśniki z karmelizowanym bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy.
Z gotowego ciasta wylewamy porcje na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
Wychodzi około 10 naleśników (patelnia o średnicy 18 cm)
2.Banany obieramy ze skórki, przekrawamy na pół a potem wzdłuż.
Na patelni topimy masło. Dokładamy do niego cukier. Gdy się rozpuści układamy na nim banany i podgrzewamy do uzyskania lekkiego karmelu.
Gotowe naleśniki smarujemy delikatnie serkiem. Na serku układamy banany. Zwijamy na połowę. Dekorujemy białą czekoladą. Podajemy.
Komentarze