Piernikowe naleśniki z karmelizowanym bananem

0 (0 ocen)

Uwielbiam smażyć naleśniki, a moje dzieci uwielbiają je jeść, dlatego goszczą one u mnie w domu obowiązkowo co najmniej raz w tygodniu. Staram się jednak urozmaicać ich podanie, nadzienie oraz rodzaj ciasta. To efekt dzisiejszego eksperymentu.

Składniki:

  • Naleśniki:
    • ¾ szklanki mąki,
    • Łyżka kakao,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka cukru,
    • 2 jajka,
    • Przyprawa do piernika (łyżka)
    • 0,5 łyżeczki cynamonu,
    • 1,5 szklanki mleka
    Dodatkowo:
    • 5 małych bananów lub 3 duże,
    • 2 łyżki masła,
    • 2 łyżki cukru,
    • 2-3 serki waniliowe Danio (w zależności jak grubo będziemy smarować naleśniki)
    • Biała czekolada do dekoracji ( 5 kostek)

Piernikowe naleśniki z karmelizowanym bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • usmażone naleśniki 1. Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy.
    Z gotowego ciasta wylewamy porcje na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
    Wychodzi około 10 naleśników (patelnia o średnicy 18 cm)
  • przygotowanie banana 2. Banany obieramy ze skórki, przekrawamy na pół a potem wzdłuż.
    Na patelni topimy masło. Dokładamy do niego cukier. Gdy się rozpuści układamy na nim banany i podgrzewamy do uzyskania lekkiego karmelu.

    Gotowe naleśniki smarujemy delikatnie serkiem. Na serku układamy banany. Zwijamy na połowę. Dekorujemy białą czekoladą. Podajemy.
  • Mniam 3. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy