Pieczony bakłażan z pomidorowym ryżem i kurkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bakłażan zapiekany to mój przysmak. Z farszem z domowego ketchupu to poezja smaków. Nie spodziewałam się sama że będzie tak dobry.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 bakłażany małe

    1 woreczek ryżu dzikiego paraboloid

    3 łyżki ketchupu domowego łagodnego

    1/2 papryki czerwonej

    15 pomidorków koktajlowych żółtych

    1/2 pęczka koperku

    20 dkg kurek

    1/2 kulki mozzarelli

    sól

    pieprz

    olej rzepakowy

    1 łyżeczka masła

Pieczony bakłażan z pomidorowym ryżem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurki i bakłażan 1. Bakłażan myję kroję wzdłuż, wycinam miąższ i solę obficie. Odstawiam na 30 minut albo dłużej. Myję dokładnie z soli, osuszam i smaruję pędzelkiem olejem rzepakowym dosyć mocno.
  • Farsz z ketchupem 2. Miąższ kroje na kawałki i przesmażam na patelni na oleju. Ryż gotuje w osolonej wodzie 20 minut. Przekładam do miseczki, dodaję miąższ z bakłażana, pokrojoną paprykę, ketchup domowy. Kurki przesmażam na masełku, i dodaje do farszu, razem z pokrojona mozzarellą. Farsz mieszam i doprawiam sola, pieprzem, dodaję koperek połowę.
  • Bakłażan z ketchupem 3. Bakłażana wstawiam do piekarnika na klaszcze temp 200 stopni 35 minut. Wyjmuję napełnia farszem dodaję pomidorki koktajlowe polówki i zapiekam jeszcze 10 minut. Posypuje koperkiem przed podaniem.

Komentarze

Podobne przepisy