Pieczony bakłażan z pomidorowym ryżem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażan myję kroję wzdłuż, wycinam miąższ i solę obficie. Odstawiam na 30 minut albo dłużej. Myję dokładnie z soli, osuszam i smaruję pędzelkiem olejem rzepakowym dosyć mocno.
2.Miąższ kroje na kawałki i przesmażam na patelni na oleju. Ryż gotuje w osolonej wodzie 20 minut. Przekładam do miseczki, dodaję miąższ z bakłażana, pokrojoną paprykę, ketchup domowy. Kurki przesmażam na masełku, i dodaje do farszu, razem z pokrojona mozzarellą. Farsz mieszam i doprawiam sola, pieprzem, dodaję koperek połowę.
3. Bakłażana wstawiam do piekarnika na klaszcze temp 200 stopni 35 minut. Wyjmuję napełnia farszem dodaję pomidorki koktajlowe polówki i zapiekam jeszcze 10 minut. Posypuje koperkiem przed podaniem.
Komentarze