Pieczone kotlety drobiowe w kokosowej panierce

0 (0 ocen)

Lekkie kotlety drobiowe pieczone bez tłuszczu . Maczane w cieście na bazie maślanki a następnie otaczane w mieszance wiórek kokosowych z bułką tartą. Delikatne , chrupiące i lekko słodkie w smaku od kokosu. Świetnie pasują do ryżu i warzyw.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    sól , pieprz
    Ciasto:
    1 szklanka maślanki
    2 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    Panierka:
    1 szklanka wiórek kokosowych
    1/2 szklanki bułki tartej

Pieczone kotlety drobiowe w kokosowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś umyć , osuszyć , przekroić wzdłuż na 6 kotletów.
    Każdy lekko rozbić , oprószyć solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto:Składnik na ciasto połączyć razem do powstania jednolitej konsystencji.
  • 3. Panierka:Wiórki kokosowe wymieszać z bułką tartą.
  • 4. Każdy kawałek mięsa maczać w cieście a następnie obtaczać w panierce.
    Ułożyć kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , piec ok. 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
    W połowie pieczenia kotlety przekręcić na drugą stronę.

Porady

Piersi możemy podzielić na grusze 4 kotlety , wtedy zmniejszamy ilość ciasta i panierki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy