pieczone jabłka z kremem cytrynowym i konfiturą kasztanową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Deser wymyśliłam leżąc z gorączką. Przecież nic tak nie pomaga na grypę jak słodkości. ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 winne jabłuszka,
    1/2 szklanki mleka,
    3 łyżki kaszy manny,
    2 łyżki cukru,
    1/4 kostki margaryny,
    skórka z 1 cytryny i sok z połowy,
    2 łyżeczki konfitury kasztanowej

Pieczone jabłka z kremem cytrynowym i konfiturą kasztanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ściąć z jabłek kapelusze. Wydrążyć pestki łyżką. Natrzeć sokiem z cytryny i piec ok. 20 minut w 160`C.
  • 2. Mleko zagotować. Dodać cukier i kaszę. Cały czas mieszać, aż do zgęstnienia masy. Wyłączyć. Dodać startą skórkę z cytryny, pozostały sok i margarynę do kaszki. Mieszać, dopóki kasza jest ciepła.
  • 3. Upieczone jabłka wypełnić masą z kaszki, dodać kleks z konfitury i przykryć uciętym (też upieczonym) kapeluszem.
    Można podawać na ciepło, jak i na zimno.

Porady

Zamiast konfitury kasztanowej można dodać np. krem czekoladowy lub powidła śliwkowe.

Komentarze

Podobne przepisy