Omlet dyniowy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jest to propozycja śniadaniowe, a więc coś co może rozgrzać, dodać energii na najbliższe godziny. Śniadanie zaliczam do jesiennych, ponieważ towarzyszy mu dynia, a ta kojarzyć się może wyłącznie z tą porą roku. Uważam, że taki omlet syci na dłużej i pobudza metabolizm do pracy od początku dnia!

  • 15 min

Składniki:


  • 2 jajka
    1 łyżka puree dyniowego
    1½ łyżki mąki ryżowej
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 łyżka otrębów owsianych
    szczypta cynamonu
    olej/masło

Omlet dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozkłócamy w miseczce np za pomocą blendera i dodajemy puree. Wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Odstawiamy na około 5-10 minut.
  • 2. a patelni rozgrzewamy tłuszcz, a następnie wylewamy masę jajeczną. Omlet smażymy z obu stron przez około 2-3 minuty pod przykryciem na wolnym ogniu.
    Gotowy przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy