Ogórki małosolne / kiszone

0 (0 ocen)

  • 30 min

To przepis właściwie bardziej na ogórki małosolne niż kiszone, ponieważ przechowywane w odpowiednich warunkach, tj. w chłodnej piwnicy, nawet po roku będą smakowały jak małosolne.

  • 30 min

Składniki:

  • ogórki gruntowe
    Składniki na jeden słoik 0,7 l:
    1 ziele angielskie,
    4-5 ziaren pieprzu,
    ok. 10 ziaren gorczycy,
    pół kwiatostanu kopru,
    1 ząbek czosnku,
    kawałek 2-3 cm chrzanu,
    1 liść laurowy,
    szczypta estragonu,
    1 liść porzeczki,
    Zalewa:
    2 łyżki soli na 1 litr wody

Ogórki małosolne / kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki zalać zimną wodą i dokładnie umyć. Ilość ogórków zależy od tego ile słoików planujemy zaprawić (mnie z 15 kg wyszły 54 słoiki 0,7 l). Włożyć ciasno do słoików. Dodać wszystkie przyprawy. Zalać wrzącą wodą z solą, od razu zakręcić i obrócić denkiem w dół do czasu aż słoiki wystygną. Trzymać 2-3 dni w ciepłym pomieszczeniu po czym przenieść do chłodnej piwnicy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy