To przepis właściwie bardziej na ogórki małosolne niż kiszone, ponieważ przechowywane w odpowiednich warunkach, tj. w chłodnej piwnicy, nawet po roku będą smakowały jak małosolne.
30 min
Składniki:
ogórki gruntowe
Składniki na jeden słoik 0,7 l:
1 ziele angielskie,
4-5 ziaren pieprzu,
ok. 10 ziaren gorczycy,
pół kwiatostanu kopru,
1 ząbek czosnku,
kawałek 2-3 cm chrzanu,
1 liść laurowy,
szczypta estragonu,
1 liść porzeczki,
Zalewa:
2 łyżki soli na 1 litr wody
Ogórki małosolne / kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki zalać zimną wodą i dokładnie umyć. Ilość ogórków zależy od tego ile słoików planujemy zaprawić (mnie z 15 kg wyszły 54 słoiki 0,7 l). Włożyć ciasno do słoików. Dodać wszystkie przyprawy. Zalać wrzącą wodą z solą, od razu zakręcić i obrócić denkiem w dół do czasu aż słoiki wystygną. Trzymać 2-3 dni w ciepłym pomieszczeniu po czym przenieść do chłodnej piwnicy.
Komentarze