80 dag mąki pszennej,
4 jajka,
poł kostki drożdży,
2 i pół łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
pół kostki margaryny,
45dag twarogu,
około pół litra oleju do smażenia.
Cukier puder do posypania okolo 3 łyżki.
Obwarzanki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszam w mleku 1 łyżeczce cukru i 1 łyżeczce mąki.Margarynę rozpuszczam. Mąkę wsypuję do miski,dodaje jajka,pozostały cukier,wlewam ostudzoną margarynę i drożdże.Twaróg rozgniatam widelcem i dodaje do mąki.Wszystko zagniatam.
2.Ciasto dziele na 5 porcji i kazdą wałkuje na grubość około 3cm.wycinam kółka szklanką a w środku robię dziurkę kieliszkiem.
3.Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor i posypuję pudrem.Smacznego
Komentarze