Obwarzanki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowa wersja bajgli krakowskich idealne jako przekąska albo drugie śniadanie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    0,5 litra wody
    2 dkg drożdży
    2 łyżki soli
    1,5 łyżki cukru

Obwarzanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek dodać drożdże, cukier. Zaczekać aż drożdże ruszą. Następnie dodać sól i powoli wlewać letnią wodę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 12 części z których uformować wałeczki z których uformować obwarzanki. Odstawić na 15 minut w tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Obwarzanki piec do zrumienienia ok.30-35 minut(zależy od piekarnika)

Porady

Obwarzanki przed pieczeniem można posypać makiem, sezamem, żółtym serem. Ja również posypuję pokrojoną w cieniutkie paseczki szynką.

Komentarze

Podobne przepisy