Nutella ze śliwek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz. 20 min

Domowy sposób na zdrowe smarowidło do bułeczki. Bez ulepszaczy i innych niepotrzebnych dodatków. Warto mieć takie „magiczne słoiczki” w swojej spiżarce, ja ją uwielbiam solo, ale również nadaje się do przekładania ciast.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 kg dojrzałej śliwki węgierki
    1 kg cukru
    32 g cukru z prawdziwą wanilią
    3-4 łyżki holenderskiego kakao
    1 tabliczka gorzkiej czekolady 60% kakao

Nutella ze śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jak powidła 3 -4 godziny, często mieszając, ponieważ mają tendencję do przypalania, po upływie tego czasu, dodajemy cukier z wanilią, połamaną czekoladę oraz kakao, gotujemy jeszcze 20 minut-nutella ma mieć gęstą konsystencję, gotową przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy