Domowy sposób na zdrowe smarowidło do bułeczki. Bez ulepszaczy i innych niepotrzebnych dodatków. Warto mieć takie „magiczne słoiczki” w swojej spiżarce, ja ją uwielbiam solo, ale również nadaje się do przekładania ciast.
4 godz. 20 min
Składniki:
3 kg dojrzałej śliwki węgierki
1 kg cukru
32 g cukru z prawdziwą wanilią
3-4 łyżki holenderskiego kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady 60% kakao
Nutella ze śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jak powidła 3 -4 godziny, często mieszając, ponieważ mają tendencję do przypalania, po upływie tego czasu, dodajemy cukier z wanilią, połamaną czekoladę oraz kakao, gotujemy jeszcze 20 minut-nutella ma mieć gęstą konsystencję, gotową przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze