Niedzielna chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.drożdże rozcieramy z cukrem ,zalać ciepłym mlekiem i dodać 3 łyżki mąki - rozmieszać.Zostawić w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.Mąkę wsyoać do miski zrobić dziurę po środku i wlać gotowy rozczyn , dodać rozmieszane jajko z 3 łyzkami cukru ,dodać sól rozpuszczone ciepłe masło i wodę ( tyle ile uznamy za stosowne -ciasto ma być lepkie i miękkie) zagniatamy.Znowu zostawiamy do wyrośnięcia ok 20 min.Następnie znów zagniatamy i dzielimy na 3 części.Z każdej formujemy wałeczek o tej samej długości .Zaplatamy z nich warkocz ,końce łączymy i chowamy pod spód.Chałkę przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia ...czekamy znów ok 20 min żeby wyrosła i smarujemy żółtkiem.Na końcu wyrabiamy kruszonkę i posypujemy chałkę.Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach .
Komentarze