Niedzielna chałka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chałka świetnie smakuję z dżemem i mlekiem.

  • 40 min

Składniki:

  • 40g drożdży , 500g mąki, 1 łyżeczka soli, 0,5 szklanki mleka , 1 duże jajko,2 łyzki masła,woda, 4 łyżki cukru ,żółtko do posmarowania ( kruszonka 2 łyżki mąki,1 łyżka cukru,2 łyzki masła)

Niedzielna chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. drożdże rozcieramy z cukrem ,zalać ciepłym mlekiem i dodać 3 łyżki mąki - rozmieszać.Zostawić w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.Mąkę wsyoać do miski zrobić dziurę po środku i wlać gotowy rozczyn , dodać rozmieszane jajko z 3 łyzkami cukru ,dodać sól rozpuszczone ciepłe masło i wodę ( tyle ile uznamy za stosowne -ciasto ma być lepkie i miękkie) zagniatamy.Znowu zostawiamy do wyrośnięcia ok 20 min.Następnie znów zagniatamy i dzielimy na 3 części.Z każdej formujemy wałeczek o tej samej długości .Zaplatamy z nich warkocz ,końce łączymy i chowamy pod spód.Chałkę przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia ...czekamy znów ok 20 min żeby wyrosła i smarujemy żółtkiem.Na końcu wyrabiamy kruszonkę i posypujemy chałkę.Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy